Što je Automatizacija poslovnih procesa ?

Analiza i modeliranje poslovnih procesa daje vrijednost organizaciji kroz veću transparentnost, usklađenost, efikasnije upravljanje budućim promjenama i sl. Postavlja se pitanje kako možemo dodatno povećati vrijednost digitalizacijom/automatizacijom procesa i zašto bi organizacija automatizirala svoje procese?
Odgovor je da se poveća operativna izvrsnost, upravljanje u realnom vremenu i smanjenje troškova

Automatizacijom se postiže…

 • Konzistentnost

  Upravljati poslovnim procesom se može samo ako je taj proces ponovljiv. Potrebno je definirati proces i izvršavati na točno onaj način koji je predviđeno. Tek tada će se taj proces moći mjeriti i kontinuirano unaprjeđivati.

 • Povećano korištenje tehnologije

  S BPM alatima se mogu odraditi stvari koje je prije bilo gotovo nemoguće implementirati ili je bilo jako skupo. U kratkom vremenu može se npr. uvesti helpdesk za pritužbe klijenata ili može se uvesti online predaja zahtjeva za različite stvari što će ubrzati ili olakšati proces vašim klijentima/ zaposlenicima/ partnerima i na taj način povećati zadovoljstvo svih zainteresiranih korisnika procesa.

 • Brzina izvođenja procesa

  Ovaj cilj je usko povezan sa ostalim koracima. Ako se analizirani i dobro posložen proces automatizira, može se postići brže izvršavanje tog procesa što u konačnici dovodi do većeg zadovoljstva klijenata, većeg broja izdane robe/usluge itd.

 • Preglednost

  Poslovni proces koji je automatiziran kroz aplikaciju jasno daje odgovore na pitanja: Koji je status određenog procesa (npr. Nabave robe)? Koliko je vremena prošlo od narudžbe do isporuke i naplate? Koji je najčešći slijed aktivnosti u određenom procesu? Koliko traje određena aktivnost?

Isporuke projekta automatizacije poslovnih procesa

   • Gotove aplikacije prilagođene za sve vrste uređaja
   • Izvještaji u stvarnom vremenu o trenutnom statusu procesa (BAM)
   • Izvještaji za proteklo razdoblje sa svim informacijama o procesima